Restauratie – Tandarts Anna – Malden
Uw tandarts in Malden
Tandarts Anna
Tandarts Anna

Restauratie

Gaatjes in tanden en kiezen moeten behandeld worden

Wij gebruiken composiet Als u een gaatje niet laat vullen, wordt het alleen maar erger en kan het tandbederf uiteindelijk zelfs tot kaakbotverlies leiden. Gelukkig is het vullen van een gaatje bijna pijnloos. U heeft dus voldoende reden om een gaatje te laten vullen als uw tandarts  dit adviseert.

In onze praktijk gebruiken wij tandkleurige vulmaterialen (composiet) voor het vullen van gaatjes in tanden en kiezen. Op de foto is in de onderste rij het amalgaam vervangen door composiet.

De voordelen van composiet boven amalgaam zijn:

  • weefselvriendelijkheid
  • fraaie esthetiek (het ziet er mooi uit, het valt niet eens op dat u een vulling heeft)
  • een goede levensduur (de vullingen gaan lang mee)

Amalgaam vervangen. Het is ook mogelijk om de aanwezige metalen vullingen (amalgaam) te laten vervangen door composiet. Zie de foto. Wij raden dit aan omdat amalgaam kwik bevat, dat niet gezond is voor het lichaam.

Plaatselijke verdoving

Als het gaatje wordt gevuld, zal de tandarts meestal eerst een plaatselijke verdoving toedienen. Als u zenuwachtig bent voor de behandeling, overleg dan met uw tandarts over hoe u hiermee kunt omgaan, zodat u zich beter kunt ontspannen.

Als het gebied rondom het gaatje verdoofd is, verwijdert de tandarts het aangetaste weefsel met een speciaal boortje, een luchtabrasie-instrument, of zelfs een laser. Het eindresultaat is hetzelfde: het aangetaste weefsel wordt verwijderd.

Gevoeligheid na behandeling met composiet

U heeft een witte vulling (composiet) gekregen. Composiet is eigenlijk een kunststof die uit een matrix, een soort basisstof, en vulstoffen (kleine deeltjes) bestaat. Om dit te kunnen verwerken is deze samenstelling kneedbaar gemaakt. De tandarts plaatst de vulling in de tand of kies en hij zorgt er voor dat de vulling op de gewenste positie komt. Dan wordt een speciale lamp op de vulling gericht en aangezet. De lamp produceert een blauw licht waaronder de vulling hard wordt.

Het hard worden van zo’n kunststof (van kneedbaar in stug) heet polymerisatie. Polymerisatie vindt plaats door het in elkaar schuiven van de deeltjes in de matrix waardoor de gehele massa dichter wordt en krimpt. Door het krimpen ontstaat een soort spanning die tot irritatie van de zenuw in het gebitselement kan leiden met gevoeligheid als gevolg.

Normaal gesproken verdwijnt deze gevoeligheid vanzelf. Als deze gevoeligheid in de loop van de tijd minder wordt weet u dat het ook langzamerhand zal verdwijnen,  maar mocht het zo zijn dat de gevoeligheid toeneemt of overgaat in spontane pijnscheuten en/of een kloppende pijn van het gebitselement, wordt u aangeraden om met uw tandarts contact op te nemen.