Uw tandarts in Malden
Tandarts Anna
Tandarts Anna

Preventie

 

Voorkomen is beter dan genezen

Preventie is voorkomen dat er problemen ontstaan door van tevoren in te grijpen. In de tandheelkunde betekent preventie het voorkomen van cariës (gaatjes) en het voorkomen van tandvlees problemen.

Uw gebit goed onderhouden

Goede mondhygiëne. De belangrijkste preventieve maatregel is een goede mondhygiëne. Met goed onderhoud met een goede tandenborstel voorkomt u langdurige of ingrijpende behandelingen waar u niet op zit te wachten.

Flossen. Kunt u al werken met flossdraad? Dat is een uitstekende manier om tandplak te verwijderen en uw tandvlees gezond te houden.

Regelmatige controle

Elke zes maanden. Zelfs als u een gaaf gebit heeft is het belangrijk om uw gebit regelmatig te laten controleren. Zo voorkomt u gaatjes of ontsteking van uw tandvlees of erger. Het beste is als u elke 6 maanden onze praktijk bezoekt voor een controle. Dan kunnen we samen uw gebit in optimale conditie houden.

Wat is er nu fijner dan binnen een paar minuten weer een nieuwe controle afspraak voor over 6 maanden te maken?

De mondhygiëniste

Onze mondhygiëniste Nikky Zegers doet ook aan preventie. Zij kijkt hoe goed de conditie is van uw tandvlees. Ook verwijdert zij tandsteen en plak (plaque) boven het tandvlees met de nieuwste methode van de Guided Biofilm Therapy *. Deze professionele tandreiniging is noodzakelijk om voor een mooie glimlach te zorgen en een gezond gebit te behouden. Het verwijdert schadelijke tandplak (de zgn. biofilm) van tanden en tandvlees. Het is de enige manier om tandvleesaandoeningen (periodontitis) en tandbederf (cariës) te voorkomen. * In samenwerking met universiteiten en tandartsen heeft EMS een klinische protocol ontwikkeld  voor de behandeling van biofilm en het behoud van gezonde tanden op de lange termijn.  Dit protocol, GUIDED BIOFILM THERAPY genaamd, combineert professionele tandreiniging in de tandartspraktijk met een goede gebitsverzorging thuis.

Minder kans op gaatjes. Al deze handelingen zorgen ervoor dat uw tanden er beter uitzien. En u heeft ook minder kans op gaatjes. Die kans op gaatjes wordt nog kleiner door een beetje fluoride aan te brengen op de tanden.

Ook geeft Nikky voorlichting en instructie over verzorging van uw gebit. Als u dat wilt!

Wat is tandplak?

Om uw mond gezond te houden, moet u tandplak verwijderen. Dit wit-gele laagje is moeilijk zichtbaar en ontstaat op én tussen uw tanden en kiezen en op de overgang naar het tandvlees. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën.

Vooral door suikers. In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Suikers worden aan veel voedingsmiddelen toegevoegd (bijvoorbeeld frisdrank), maar er zitten ook van nature suikers in producten (bijvoorbeeld fruit). De bacteriën in de mond zetten suikers en zetmeel om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes in uw gebit.

Ontstoken tandvlees. Tandplak veroorzaakt bovendien ontstoken tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt.

Tandsteen en losse tanden. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat je tanden en kiezen los gaan staan.