Orthodontie – Tandarts Anna – Malden
Uw tandarts in Malden
Tandarts Anna
Tandarts Anna

Orthodontie

Heb je een beugel nodig?
Zou je mooie tanden willen hebben? En heb je het ervoor over om een tijdje een beugel te dragen? Je krijgt een beugel als je tanden naar voren staan. Of als je tanden en kiezen niet goed op elkaar passen.

Je leeftijd is niet zo belangrijk. Je kunt het beste jong beginnen met een beugel, maar je ziet tegenwoordig ook veel volwassenen met een beugel.

De beugel zorgt er voor dat je tanden en kiezen rechter komen te staan. Je kunt bijvoorbeeld beter kauwen. Ook tanden poetsen gaat gemakkelijker. Daardoor blijven je tanden en kiezen gaaf en gezond. Een mond met rechte tanden ziet er mooi uit.

Welke beugels zijn er en wanneer draag je jouw beugel?

De bekendste beugel is de slotjesbeugel. Die zit aan je tanden vast. Ook zijn er beugels die je zelf in en uit kunt doen. Soms komt daar een buitenboordbeugel bij. Die zit met een band om je achterhoofd of je nek vast. Misschien moet je de beugel dag en nacht dragen. Of je hoeft hem alleen maar ’s nachts in. Het hangt er allemaal vanaf hoe scheef je tanden en kiezen staan. Dat bepaalt welke beugel voor jou het beste is en wanneer je die beugel moet dragen.

     
Hoe werkt een beugel en hoe lang?
Een beugel trekt of duwt je tanden en kiezen in de goede richting. Een beugel moet je regelmatig laten bijstellen. Dan blijft hij je tanden en kiezen de juiste kant op duwen. De meeste mensen moeten twee tot drie jaar een beugel dragen. In je hele beugelperiode heb je verschillende beugels nodig voor het mooiste resultaat.
Wie maakt jouw beugel?
Tandarts drs. K Ehsaee zou jouw beugel kunnen maken, hij is tandarts die zich heeft toegelegd op orthodontie en in het mooier maken van je gebit, maar is geen orthodontist. Als je een beugel nodig hebt, maakt hij een afdruk van je boven- en ondertanden. Ook maakt hij röntgenfoto’s en lichtfoto’s van je tanden en kiezen. Daarop kan hij zien welke beugel voor jou het beste is. Na het maken van een behandelplan kan het zo zijn dat  hij de behandeling zelf niet uit gaat voeren en de patiënt adviseert om naar een orthodontist te gaan. Dit zou bijvoorbeeld bij een complex uit te voeren plan nodig kunnen zijn! Als hij het behandelplan zelf gaat uitvoeren bespreekt hij dat met je en maakt een afspraak voor het plaatsen van de beugel.

Meestal moet je één keer per maand voor je beugel terugkomen. In het begin duren deze bezoeken ongeveer een half uur. Later worden ze steeds korter.

Wat voel je van een beugel?
De eerste dagen is het een vreemd gevoel dat er een beugel in je mond zit. Daarna raak je eraan gewend. Dan is het vreemde gevoel weg. Soms kunnen je tanden en kiezen na het aanbrengen of bijstellen van de beugel gevoelig zijn.
Kun je met een beugel gewoon je tanden poetsen?
Je kunt gewoon je tanden poetsen. Het is zelfs belangrijk dat je extra veel aandacht besteedt aan het poetsen van je tanden, kiezen en je beugel. Het is bij sommige beugels wel moeilijker om het goed te doen. In dat geval kun je gebruikmaken van speciale tandenborstels.  Daarover krijg je handige tips als je de beugel krijgt van tandarts Ehsaee.
Geen kauwgom en toffees!
Helaas kun je met een beugel niet alles eten. Zo zul je met je beugel in, dropjes, toffees en andere plakkerige dingen moeten laten staan. Neem ook liever geen kauwgom. De resten ervan gaan op je beugel vastzitten en die krijg je er heel lastig vanaf. Wees ook voorzichtig met draadjesvlees en met cola of andere frisdrank. In de dranken zitten suikers. Die suikers veroorzaken tandplak. En door tandplak krijg je gaatjes. Met je beugel in je mond kun je tandplak lastig wegpoetsen.

Bel tandarts Anna voor een afspraak op: 024-3583273