Prothese – Tandarts Anna – Malden
Uw tandarts in Malden
Tandarts Anna
Tandarts Anna

Prothese

In onze praktijk vervaardigen wij een volledige of gedeeltelijke (partiële) prothese van kunsthars. Tevens kunt u bij ons een frame-prothese laten maken. Een frameprothese heeft een metalen basisstructuur waarmee de gedeeltelijke prothese een beter houvast krijgt.

Een volledige prothese kost 1000 euro, een partiële prothese 350 euro en een frameprothese 700 euro. (De prijzen kunnen per indicatie 10-20% naar boven of beneden afwijken).

Een nieuwe prothese

Alle begin is moeilijk, zo ook een nieuwe gebitsprothese. Ondanks de uiterste zorg besteed aan de vervaardiging van uw nieuwe gebit, zal het eerste moment van dragen een vreemd gevoel opwekken. De eerste indruk kan zijn, dat uw nieuwe gebit te groot is. Dit gevoel komt door de vorm van de prothese die zodanig is dat ze de wangen en lippen steun geeft.

Praten met de nieuwe gebitsprothese kan in het begin vreemd zijn omdat uw tong nog moet wennen aan de stand van de nieuwe tanden.

Eten. Als u net een nieuwe prothese heeft zult u bij het eten misschien pijn hebben. U zult opnieuw moeten leren kauwen. Daarom is het verstandig om in het begin alleen zachte dingen te eten. Het is ook mogelijk dat u bij het kauwen aanvankelijk op de wang of op de tong bijt of dat het slikken pijn doet. Gaat dit na een paar dagen niet over vraagt u dan hulp aan de tandarts.

Harde prothese is eerst gevoelig

Prothese is hard. De gewenning aan de nieuwe gebitsprothese gaat gepaard met pijn. Dit komt omdat een gebitsprothese in kunsthars geperst  wordt op een gipsmodel dat wel de vorm van uw kaken, maar niet indrukbaarheid van uw slijmvlies heeft. De gebitsprothese is overal even hard maar uw kaak en verhemelte niet.

Drukplaatsen. Op plaatsen waar het slijmvlies dun op het bot ligt of waar zenuwen aan de oppervlakte liggen kan de druk door gebitsprothese pijn veroorzaken en kunnen wondjes ontstaan. Deze plaatsen worden drukplaatsen genoemd. De tandarts kan deze drukplaatsen verhelpen.

Korte tijd gevoelig. Vaak is het nodig om gebitsprothese gedurende een dag te dragen voordat de drukplaatsen in de mond te zien zijn. En na het ontlasten van drukplaatsen door de tandarts kunnen deze plekken nog korte tijd gevoelig blijven. Zodra het slijmvlies is genezen zult u daar geen last meer hebben.

Een paar tips voor prothesedragers

  • Schoonmaken met zeep. Het is nodig om uw gebitsprothese na iedere maaltijd goed schoon te maken met borstel en zeep
  • Schoonmaken boven wasbak. Schoonmaken gebeurt het veiligst boven een wasbak die met water is gevuld. Want bij het poetsen wordt het gebitsprothese nat en glad en kan makkelijk uit uw handen glippen en stukvallen
  • Mond ook schoonmaken. Niet alleen de gebitsprothese moet u reinigen maar natuurlijk ook uw mondslijmvlies, vooral het verhemelte. Dit om ontstekingen en schimmelinfectie te voorkomen
  • Slapen zonder prothese. Het is het beste om uw gebitsprothese ’s-nachts uit te doen. Uw kaken en slijmvlies krijgen zo rust
  • Jaarlijkse controle. Het is verstandig om minstens een keer per jaar naar uw tandarts te gaan om te kijken of de gebitsprothese nog goed past en functioneert, of de mondslijmvliezen nog gezond zijn, en vooral om na te gaan of de kaakbotwal niet teveel geslonken is. Deze slinkt geleidelijk en beïnvloedt daarmee de pasvorm en het functioneren van de gebitsprothese.

Neem een “klikgebit” bij slinkend kaakbeen

Als u wilt dat uw kaakbeen niet of minder zal slinken, raden we u aan om uw prothese te plaatsen op twee of vier implantaten. Dit wordt ook wel een klikgebit genoemd. Lees meer hierover op de pagina over implantologie.